Zdrave arterije prisotne tudi v tujini

Kampanja zdrave arterije se je začela letos v Sloveniji, in je v preteklih treh mesecih imela že 10 dogodkov, na katerih smo ljudi ozaveščali o periferni arterijski bolezni, njenih simptomih in posledicah. 

Hkrati pa počasi, a vztrajno prodiramo tudi v tujino, saj je periferna arterijska bolezen prisotna po celem svetu, meritev gleženjskega indesk,a s katero se diagnosticira bolezen, pa bi moral dobiti vsak, ki je starejši od 65 let ali vsak, ki je starejši od 50 let in ima vsaj enega od dejavnikov tveganja.

Najpomembnejši dejavnik tveganja za razvoj in napredovanje PAB je kajenje. Kar 80 odstotkov bolnikov s PAB kadi ali pa so včasih kadili. Kajenje pospeši razvoj bolezni, poslabša rezultate zdravljenja in poveča tveganje za amputacijo uda.

Sladkorna bolezen za dva- do trikrat poveča tveganje za razvoj PAB. Pri tretjini bolnikov s sladkorno boleznijo in intermitentno klavdikacijo se razvije razjeda na stopalu. Tudi napredovalo ledvično popuščanje pomembno pospeši PAB.

Drugi pomembni dejavniki tveganja za razvoj PAB so še: zvišan krvni tlak, povečane vsebnosti maščob in holesterola v krvi, povečana vsebnost homocisteina v krvi, debelost, telesna nedejavnost, družinska obremenjenost, moški spol in starost.

Kampanja se bo kmalu začela tudi v Španiji, Italiji in Franciji, kjer pa bo ime prevedeno v lokalni jezik. Arteres Saines je ime projekta v Franciji, na sliki pa lahko vidimo stojnico na dogodku v Marseille-u. Kampanja se tako širi za začetek po Evropi in kasneje tudi po drugih delih sveta.

zdrave-arterije-prisotne-tudi-v-tujini-01
Deli to stran