Dogodek Karton Zdravja

Prvi dogodek meritve telesne pripravljenosti in gleženjskega indeksa, s katerim odkrivamo zamašene žile.

  • Udeleženci dogodka bodo imeli priložnost izmeriti svojo telesno pripravljenost na šestih postajah, kjer bodo izvajali: veso v vzgibi, dotikanje plošče z roko, dviganje trupa, poligon nazaj, predklon na klopci ter meritev obsega pasu.

>> POGLEJ POLIGON

  • Vsak udeleženec bo po opravljenem testiranju prejel KARTON ZDRAVJA z rezultati testov in meritve, ki mu bo služil za letno preverjanje napredka telesne pripravljenosti.
  • Vzporedno z izvajanjem meritev telesne pripravljenosti bo v sodelovanju s strokovnjaki iz zdravstvene stroke potekalo izobraževanje obiskovalcev o vzrokih in posledicah periferne arterijske bolezni.
  • Poskrbljeno bo tudi za najmlajše, saj bo dogodek v športnem parku.

Dogodek je primeren za vse nad 30 let. Meritve gleženjskega indeksa so najbolj zanimive za starostno skupino nad 55 let. Udeležba na meritvi telesne pripravljenosti ni pogoj za izvedbo meritve gleženjskega indeksa. Zavod Zdrave arterije bo meritve telesne pripravljenosti in gleženjskega indeksa izvajal brezplačno.

Zakaj organiziramo dogodek?

Mnogi ljudje imamo zamašene žile, pa tega ne vemo.

Bolezen zamašenih žil prizadene vsakega šestega človeka nad 55 let! Na pojav bolezni vplivajo različni dejavniki, med njimi tudi stopnja telesne pripravljenosti oziroma prekomerna telesna teža.

Periferna arterijska bolezen (PAB) oziroma bolezen zamašenih žil lahko povzroči smrtno nevarne zaplete, kot sta srčni infarkt in možganska kap. Kar 70 % bolnikov se bolezni ne zaveda, dokler ne pride do resnih zapletov, zato je za uspešno zdravljenje ključno izobraževanje in ozaveščanje širše javnosti.

Zgodnje odkrivanje zamašenih žil rešuje življenje

S pomočjo enostavne meritve gleženjskega indeksa (ABI) lahko bolezen pravočasno odkrijemo ter z ustreznim zdravljenjem preprečimo hujše posledice. Vendar je poleg uspešnega odkrivanja bolezni pomembno tudi preventivno delovanje.

Zavod Zdrave Arterije je v preteklem letu sodeloval pri organizaciji številnih brezplačnih dogodkov po Sloveniji in v tujini, na katerih so obiskovalce ozaveščali o zgodnjem odkrivanju periferne arterijske bolezni (PAB), pravočasnem in ustreznem zdravljenju ter spodbujanju zdravega življenjski slog in telesne aktivnost skozi vse življenje. Le tako lahko namreč zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni zamašenih žil. Ta je namreč med najpogostejšimi skritimi vzroki za hujše srčno-žilne težave in pogosto vodi v gangreno, amputacijo noge, infarkt ali celo prezgodnjo smrt. Namreč kar 70 odstotkov ljudi, ki ima bolezen zamašenih žil, se le-te ne zaveda zaradi njene asimptomatske narave.

Splošni pogoji

Deli to stran