Telovadba in starejši

V današnjih časih, ko imamo na voljo mnogo ali bolje rečeno preveč načinov za preživljanje prostega časa na sedentarni način, je redna telesna dejavnost še posebej pomembna. Sedeči način življenja je poleg tega v precejšnjem številu primerov povezan z nezdravimi prehranjevalnimi navadami, ki imajo že same po sebi negativen vpliv na zdravje.

Povezava med sedentarnim način življenja, pomanjkanjem telovadbe (telesne dejavnosti) in prevelikimi količinami nezdrave ter tveganjem za nastanek najrazličnejših (resnih) bolezni je bila že neštetokrat potrjena, vendar to kljub temu ne prepriča vse večjega števila posameznikov s tem življenjskim slogom. Če bi vedeli bolj točne številke bi mogoče nekoliko bolj razmislili.

Že samo v Združenih državah naj bi sedentarni način življenja in debelost na letni ravni povzročila več kot 300 tisoč smrti ter za okoli 90 milijard USD stroškov, povezanih z zdravljenjem komplikacij [1]. Tam je ta način življenja sicer mogoče bolj razprostranjen kot marsikje drugje v svetu, čeprav mnoge druge (razvite) države ne zaostajajo veliko.

Bolj podrobneje, oba faktorja sta povezana z povečanim tveganjem za nastanek kardiovaskularnih (srčno-žilnih) bolezni (dvakratno povečanje tveganja), raka na debelem črevesju (21 % do 25 % vseh primerov) in sladkorne bolezni (27 % primerov) ter poškodbami oziroma okvarami (deformacijami) skeleta, kot so osteoporoza in hernija (zdrs) medvretenčne ploščice [2,3,4,5].

Še več, pomanjkanje gibanja prispeva tudi k večji verjetnosti duševnih motenj, kot so anksiozne motnje (tesnoba) in depresija [6,7]. Ne gre posebej poudarjati, da je pri vseh navedenih tegobah preventiva bistveno boljša od zdravljenja, ki s sabo potegne še bistveno večje težave.

Katere so prednosti telovadbe za starejše?

Redna telesna aktivnost je pomembna za vse starostne skupine, vendar mogoče še najbolj za posameznike v zrelih letih življenja, ki se običajno spopadajo z zmanjšano mišično močjo in gibljivostjo ter bolj krhkimi kostmi. To so sicer običajni znaki in tegobe staranja, ki pa imajo vseeno velik vpliv na kakovost življenja.

S premišljeno vadbo, prilagojeno zmožnostim vsakega posameznika (tukaj je potrebno še posebej imeti v mislih tiste z okrnjeno mobilnostjo) je možno izboljšati mišično moč, povečati gibljivost in ohraniti ali celo malce izboljšati motorične sposobnosti, kar ima blagodejne učinke tako na zdravje, kot splošno počutje.

Prednosti redne telesne aktivnosti za starejše (in mlajše) posameznike:

  • Manj srčno-žilnih težav. Redna telovadba in gibanje zmanjšajo verjetnost nastanka srčno-žilnih bolezni za 59 % [8].
  • Manj padcev. Študije so pokazale, da program telesnih vadb za izboljšanje moči in ravnotežja zmanjša verjetnost padcev pri starejši za do 40 % [9].
  • Manjša verjetnost demence. Telesna aktivnost blagodejno vpliva na delovanje možganov in pripomore k zmanjšanju verjetnosti pojava demence ter izboljšanju miselnih procesov [10].
  • Zmanjšanje izgube mineralne kostne mase. Raziskave so pokazale, da redna fizična vadba pozitivno vpliva na ohranjanje in v nekaterih primerih celo (manjše) povečanje mineralne kostne mase, katere raven je povezana z verjetnostjo nastanka osteoporoze [11].
  • Daljše življenje. Znanstveniki so odkrili, da posamezniki, ki se redno gibljejo v povprečju živijo dlje, kot njihovi bolj sedentarno živeči sovrstniki [12].

Naštetih je le nekaj najbolj pomembnih prednosti in pozitivnih učinkov redne telesne aktivnosti, čeprav jih je še mnogo več, vendar so vsi v dosegu vsakega posameznika, če se le potrudi.

Reference:

(1) https://www.researchgate.net/

(2) https://www.who.int/mediacentre/news/releases/release23/en/

(3) https://www.who.int/dietphysicalactivity/pa/en/

(4) https://pmj.bmj.com/content/79/932/320

(5) https://europepmc.org/abstract/med/7604337

(6) https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/

(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5975108/

(8) https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.107.729939

(9) https://www.med.unc.edu/aging/cgec/exercise-program/

(10) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3258000/

(11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3528362/

(12) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3395188/

Deli to stran