Svetovni dan zdravja 2018

Na čudovito sončno soboto, 7. aprila je Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije ob podpori Mestne občine Ljubljana organiziralo preventivno zdravstveno akcijo za mimoidoče.

Ljudje so si lahko izmerili maščobe in sladkor v krvi, izmerili krvni tlak in srčni utrip ter izvedeli veliko koristnih podatkov na temo zdravih arterij. S pomočjo vprašalnika, smo ocenili njihovo ogroženost za nastanek periferne arterijske bolezni.

Vsi so prejeli zdravstvene nasvete in koristno  literaturo. Najmlajši obiskovalci so prejeli pobarvanko s Srčkom Bimbamom, ki uči otroke, kako skrbeti za zdrav življenjski slog.  Nasmeh na njihovih obrazkih je pričaral nasmeh tudi odraslim obiskovalcem naše stojnice.

V dveh urah druženja smo opravili preko 60 meritev krvnega tlaka in srčnega utripa, preko 70 meritev trigliceridov, holesterola in glukoze v krvi ter preko 100 zdravstvenih  svetovanj na temo srčno-žilnih obolenj.

Povišan krvni tlak smo ugotovili pri 58% preiskovancev, povišane trigliceride pri 40%, povišan holesterol pri 57% in povišano glukozo v krvi pri 9% pregledanih oseb. Povprečna starost odraslih oseb, ki so se oglasili na naši stojnici je bila 68 let, ena tretjina so bili moški, dve tretjini pa ženske.

Za zanimivo, koristno in obiskovalcem prijazno akcijo se na tem mestu  iskreno zahvaljujemo Mestni občini Ljubljana, ki nam je ljubeznivo ponudila prostor in stojnico na Stritarjevi ulici. Prisrčna hvala podjetjem, ki so omogočila brezplačne krvne meritve: Mylan – trigliceride, Unilever – holesterol in Roche – glukozo v krvi. Podjetje Paul Hartmann Adriatic pa je omogočilo meritve krvnega tlaka in srčnega utripa.

Foto in besedilo: Jasna J. Petrovčič, prof. zdr. vzg., vodja Posvetovalnice za Srce

Deli to stran