Statini – varuhi srčno-žilnega sistema

Če ste zaskrbljeni zaradi povišane ravni holesterola, ki vodi v razvoj ateroskleroze, ste najverjetneje že slišali za statine – zdravila, ki znižujejo holesterol. Čeprav so številne študije pokazale, da so ključnega pomena v boju proti boleznim srčno-žilnega sistema, pa še vedno obstaja veliko dvomov o njihovi učinkovitosti in varnosti. Toda ali veste, zakaj so tako učinkoviti, da jih priporočajo zdravniki po celem svetu?

Statini so zdravila, ki se uporabljajo za zniževanje ravni holesterola. S svojim delovanjem blokirajo encim HMG-CoA reduktaza, ki je odgovoren za sintezo holesterola v jetrih, in posledično zmanjšajo količino holesterola, ki ga jetra proizvedejo in sprostijo v krvni obtok. Poleg tega na površini jetrnih celic povečajo število receptorjev za delce LDL, kar dodatno pomaga pri odstranjevanju holesterola LDL iz krvnega obtoka (1).

Ker je njihovo delovanje zelo učinkovito, prinaša uporaba statinov veliko predosti:

  1. Znižujejo tveganje za bolezni srca in ožilja: statini znižujejo raven holesterola, ki sicer lahko prispeva k nastajanju aterosklerotičnih plakov v arterijah. Ti se lahko odtrgajo, razpočijo in potujejo do možganskih ali koronarnih arterij ter povzročijo možgansko kap in srčni infarkt. Z zmanjšanjem ravni holesterola statini pomagajo preprečiti nastanek teh oblog in zmanjšajo tveganje za bolezni srca in ožilja (2).

  2. Protivnetno in antiadhezijsko delovanje: statini preprečujejo aktivacijo monocitov (celic imunskega odziva) v makrofage, sintezo provnetnih citokinov, CRP- ter adhezijskih molekul, ki sodelujejo pri pritrjevanju monocitov na endotelijske celic – tako omilijo ali vsaj odložijo nastanek vnetja (3).

  3. Antioksidativni učinki: oksidativni stres pripomore k nastanku in razvoju aterosklerotičnih plakov. Statini neposredno vplivajo na oksidativne procese v telesu, poleg tega pa tudi znižujejo nivo oksidiranih delcev LDL, ki krožijo v krvnem obtoku, in preprečujejo njihov privzem v makrofage. Znižujejo tudi nekatere druge cirkulirajoče oksidativne spojine (4).

  4. Preprečujejo endotelno disfunkcijo in omogočijo fiziološko razširitev žil (5).

Čeprav so statini varni in jih bolniki dobro prenašajo, pa lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo neželene učinke. Ti se najpogosteje kažejo kot bolečine v mišicah, šibkost in utrujenost. Poleg tega lahko vplivajo na delovanje drugih zdravil, npr. nekaterih antibiotikov in zdravil za redčenje krvi, kar lahko poveča tveganje za neželene učinke (5).

Kljub omenjenim težavam, ki se lahko pojavijo kot posledica zdravljenja s statini, pa so koristi, ki jih takšna zdravila prinašajo, večje od slabosti neželenih učinkov. Z zmanjšanjem ravni holesterola in izboljšanjem zdravja srca in ožilja statini rešujejo življenja: znižanje holesterola za 1 mmol /L namreč zmanjša tveganje za srčni infarkt za kar 20 %. Zato se – če vas skrbi raven holesterola v krvi ali imajo vaši sorodniki srčno-žilne bolezni – z zdravnikom posvetujte, ali so statini primerni za vas. Ob tem ne pozabite, da lahko s skrbjo za zdrav življenjski slog izboljšate svoje zdravje in preprečite nastanek neželenih srčno-žilnih dogodkov.

Viri:

Crosta P. The uses and risks of statins. [internet]. 2020. [citirano 2023 Apr 17]. Dosegljivo na: https://www.medicalnewstoday.com/articles/8274#who-takes-them

Medsafe. The pros and cons of taking statins. [internet]. 2022. [citirano 2023 Apr 17]. Dosegljivo na: https://www.medsafe.govt.nz/consumers/educational-material/Pros%20and%20Cons%20of%20Statins.pdf 3. Koh KK.

Effects of statins on vascular wall: vasomotor function, inflammation, and plaque stability. Cardiovasc Res. 2000 Sep; 47 (4): 648-57. 4. Davignon J, Jacob RF, Mason RP.

The antioxidant effects of statins. Coron Artery Dis. 2004 Aug; 15 (5): 251-8.

Keršmanc NE. Farmakoepidemiološka raziskava zdravljenja z zdravili za spreminjanje ravni serumskih lipidov od pričetka do prekinitve terapije. [internet]. 2017. [citirano 2023 Apr 17]. Dosegljivo na: https://www.ffa.uni-lj.si/docs/default-source/knjiznica-doc/magistrske/2017/kersmanc_nina_evelina_mag_nal_2017.pdf?sfvrsn=2

Deli to stran