Robertova zgodba se je začela z bolečino v nogi

Stresen poklic, kajenje. To je pripomoglo k temu, da je prišlo do takšnega stanja pred šestimi leti, ko sem občutil pri hoji bolečino v mečih,” pove nekdanji novinar in voditelj Robert Peressutti. Ko je obiskal zdravnika, je ta postavil diagnozo periferne arterijske bolezni. To je pogosta in nevarna bolezen, ki se lahko, če se ne zdravi, konča z možgansko kapjo, srčnim infarktom ali amputacijo.

Periferna arterijska bolezen je pravzaprav zožanje žil, do česar pride zaradi maščobnih oblog, ki se nabirajo in otežijo prekrvavitev. Svojo zgodbo s periferno arterijsko boleznijo je za projekt Zdrave Arterije delil nekdanji novinar in voditelj Robert Peressutti.

Nihče ne opazi simptomov

Težava pri tej mnogokrat usodni bolezni je, da ne kaže simptomov. Najpogostejši opozorilni znak je bolečina v nogi med hojo in na srečo ga je Robert opazil . Ko je hodil, ga je pričela boleti noga do te mere, da se je moral ustaviti. Po kratkem počitku je nato čez nekaj časa lahko pot nadaljeval, dokler ga ni noga spet zabolela. Bolniki se pogosto, ko se jim to zgodi sredi mesta, pretvarjajo, da si ogledujejo izložbo. Zaradi tega včasih periferno arterijsko bolezen šaljivo imenujejo bolezen ogledovalcev izložb. Robert je priznal, da se je tega trika posluževal tudi sam, vendar je kmalu gotovil, da tako več ne gre naprej. Na srečo je odšel na pregled in danes, šest let kasneje, po spremembi življenjskega sloga in dveh operacijah nima več težav.

Na razvoj njegove bolezni je močno vplivalo kajenje

Zdravnik je Robertu svetoval spremembno navad, torej prenehanje kajenja, manj stresa in bolj zdrav življenski slog. Ko se je po šestdesetem letu upokojil, je bilo stresa res manj, a se po drugi strani cigaretam ni mogel odreči. Ker se mu je stanje slabšalo, je moral je na operacijo. Ta mu je najprej pomagala in stanje izboljšala, a po šestih mesecih se je bolečina vrnila. Sledila je še ena operacija, ki pa je bila bolj uspešna predvsem zaradi dejstva, da je takrat Robert prenehal kaditi. Resnost situacije ga je prepričala, da je potrebno poskrbeti zase in za svoje telo. Prav kajenje je namreč eden od najhujših povzročiteljev težav z žilami. “Odkar sem prenehal kaditi, se res počutim veliko boljše,” pravi. “Pravzaprav sem enkrat že nehal za osem let, potem pa sem spet začel. Danes mi je za to zelo žal.” Dobro leto po operaciji spet lahko hodi skoraj brez bolečin. Poleg tega da se bolje počuti, tudi nima več strahu stopiti na ulico.

 

Deli to stran