Prvi dogodek meritev telesne pripravljenosti je za nami

V soboto, 14.9.2019 je bilo v športnem parku Kodeljevo zelo pestro in zanimivo, saj je tam potekal KARTON ZDRAVJA, ki smo ga organizirali v Zavodu zdrave arterije. To je bil prvi dogodek, ki je povezoval meritve telesne pripravljenosti in meritve gleženjskega indeksa.

Udeleženci so pri izvajanju meritev dobili karton, v katerega so lahko zapisovali rezultate in jih med seboj primerjali ter prijateljsko tekmovali. Hkrati smo jih spodbujali, da karton zdravja obdržijo za naslednji dogodek ter sledijo svojemu napredku.

Dogodek Karton zdravja, Športni park Kodeljevo

Dogodka se je udeležilo preko sto ljudi, ki so na šestih postajah v telovadnici izmerili svojo telesno pripravljenost (program, primeren za različne starostne skupine) ter opravili meritev gleženjskega indeksa, ki pokaže prehodnost arterij na nogah. Sledilo je svetovanje diplomirane medicinske sestre o dobljenem izvidu gleženjskega indeksa. Po opravljenem testiranju so se udeleženci pridružili zdravniku v predavalnici in se z njim osebno pogovorili.

Meritve telesne pripravljenosti

Spremljanje sprememb v telesni pripravljenosti je lahko motivacija, tako za posameznika kot tudi za širšo družbo, naj živi telesno dejavno življenje.

Udeleženci dogodka so imeli priložnost izmeriti svojo telesno pripravljenost na šestih postajah, kjer so izvajali: veso v vzgibi, dotikanje plošče z roko, dviganje trupa, poligon nazaj, predklon na klopci ter meritev obsega pasu. Za starejše ali gibalno ovirane udeležence smo pripravili tudi alternativne lažje vaje za tiste postaje, ki so bile preveč zahtevne.

“Dotikanje plošče z roko”
“Poligon nazaj”
“Vesa v zgibi”

Vsak udeleženec je po opravljenem testiranju prejel KARTON ZDRAVJA z rezultati testov in meritev, ki mu bo služil za letno preverjanje napredka telesne pripravljenosti.

Pridobljeni podatki meritev in testiranj telesne pripravljenosti nam služijo za spremljanje statistike in primerjavo za naslednje dogodke, saj trenutno prevladuje pomanjkanje smernic in povprečnih vrednosti teh meritev za starejše ljudi. Upamo, da bomo sčasoma lahko pripravili dobro raziskavo za starejšo populacijo ter jih s tem dodatno spodbudili k izboljšanju rezultatov.

Karton zdravja za zapisovanje rezultatov, ki so ga udeleženci lahko obdržali za primerjavo za naslednje leto

Popestritev dogodka z dodatnimi aktivnostmi

Dogodek so popestrile tudi kolegice iz Šole zdravja, ki so z zabavno koreografijo poskrbele za ogrevanje ter zdravo gibanje in udeležence naučile, kako lahko iste vaje uporabijo sami doma ali na prostem.

Ogrevanje s koreografijo “Šola zdravja”

Po meritvah telesne pripravljenosti je bil na voljo posvet z dvema kineziologinjama, ki sta pregledali rezultate in udeležencem svetovali z vajami za izboljšanje.

Pomemben del dogodka je bilo tudi izvajanje meritev gleženjskega indeksa, ki je pomemben prvi korak za pravočasno diagnosticiranje periferne arterijske bolezni oziroma bolezni zamašenih žil. Po meritvah pa je bilo na sporedu tudi predavanje zdravnika. Dr. Rok Perme, dr. med. iz Oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana je na pacientu prijazen način enostavno razložil, kaj bolezen zamašinih žil sploh je ter kako pomembna je pravočasna diagnoza. S tem je povabil vse ljudi nad 55 let, da se posvetujejo s svojim zdravnikom ter redno spremljajo svoj gleženjski indeks ter morebitne simptome, kot je bolečina v nogah po določenem času hoje.

Meritve gleženjskega indeksa
Predavanje in posvet z zdravnikom

Vsak udeleženec je dobil vrečko oziroma preprost nahrbtnik Zdrave arterije z brošurico o zamašenih žilah, hkrati pa tudi brisačo in vodo, ki sta pripomogli pri počutju in izvajanju vaj. Vsi so lahko domov odnesli tudi koristne napotke in vaje iz koreografije Šole zdravje in priporočila osebnega trenerja Tadeja Jurmana.

Želimo se zahvaliti Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije za sodelovanje ter vsem sponzorjem in podpornikom dogodka za njihovo podporo: Bayer, Dana, Sanolabor, Tosama in Šola zdravja. Hvala tudi študentom iz projekta Misli na srce DŠMS za njihovo pomoč na dogodku.

Dogodek ocenjujemo za zelo uspešen in bomo z njim nadaljevali ter začeli podobne meritve izvajati po celi Sloveniji.

Deli to stran