Manj je več

Izjava, ki jo je mogoče pogosto slišati v povezavi z modo, prostorskim oblikovanjem in zdravo prehrano, čeprav je nadvse pripravna tudi za mnoge druge primere. Mednje sodi tudi skrb za zdravje. Konkretneje imamo v mislih indikatorje oziroma dejavnike tveganja kot so krvni tlak, raven holesterola ali telesna teža za katere je zaželeno, da so manjši kot večji ali bolje rečeno znotraj sprejemljivih vrednosti.

Pozoren bralec bo že iz naslova razbral, da se omenjeni indikatorji ne nanašajo le na zdravje na splošno, temveč bolj na kardiovaskularno (srčno-žilno) zdravje. Ne gre namreč pozabiti, da so srčno-žilne bolezni vodilni vzrok umrljivosti tako v Sloveniji, kot drugod v svetu [1].

Na primer, samo leta 2016 je v svetu za posledicami srčno-žilnih bolezni umrlo več kot 17,9 milijona ljudi, od tega okoli 9,43 milijona zaradi koronarne bolezni srca (ishemična bolezen srca), medtem ko je v istem letu možganska kap zahtevala 5,78 milijona žrtev [2, 3].

Vendar, za razliko od mnogih drugih bolezni in patoloških težav, ki so bodisi prirojene, neznanega ali slabo raziskanega mehaniza nastanka ali kako drugače izven vpliva posameznika, je možno mnoge srčno-žilne bolezni preprečiti oziroma vsaj zmanjšati z njimi povezane težave in umrljivost.

Danes obstaja mnogo metod za zdravljenje tovrstnih bolezni, čeprav je preventiva, iz večih razlogov, bistveno boljša izbira. To je v prvi vrsti zdrav način življenja, ki vključuje izogibanje kajenju, zmernost pri pitju alkohola, zdravo prehrano in redno telesno aktivnost ter pravilno zdravljenje in obvladovanje drugih bolezni, ki imajo dodaten škodljiv vpliv (npr. sladkorna bolezen) – kako smo pri tem uspešni je mogoče tudi izmeriti na mnoge načine, s tem, da so nekatere bolj praktične kot druge.

Zakaj je pomembna meritev obsega pasu?

Meritev obsega pasu seveda ni pomembna samo pri izbiri oblačil ali spremljanju napredka shujševalne diete, temveč tudi ugotavljanja faktorja tveganja za nastanek širokega nabora različnih bolezni, ne samo tistih srčno-žilnega izvora. Namreč, obseg pasu je posredno povezan s količino maščobnega tkiva v trebušnem predelu, ki je sicer pomembno za normalno delovanje organizma, vendar lahko predstavlja težavo, če ga je preveč. Študije so pokazale, da večji (izven sprejemljivih vrednosti) obseg pasu (več maščobnega tkiva) poveča verjetnost za nastanek srčno-žilnih bolezni kot je koronarna bolezen srca in sladkorne bolezni tipa 2.

In kaj se razume kot večji obseg pasu?

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) predstavlja obseg pasu, ki presega 102 cm (pri moških) oziroma 88 cm (pri ženskah) visoko tveganje za nastanek prej omenjenih bolezni – že obseg več kot 94 cm in 80 cm pri predstavnicah nežnejšega spola je povezan z povečanim tveganjem [4]. Idealen (s stališča zdravja, ne vizualnega izgleda) obseg pasu je tako manj kot 94 cm za moške in manj kot 80 cm za ženske [4].

Ob tem velja sicer poudariti, da sam obseg pasu ni največji ali najpomembnejši faktor tveganja, saj obstajajo še mnogi drugi, vendar je vseeno dober in enostavno (iz)merljiv pokazatelj. In povrhu vsega v moči vsakega posameznika, da ga izboljša oziroma zmanjša skozi redno fizično aktivnost, prilagojeno svojim telesnim zmožnostim, in zdravo prehrano.

Reference:

[1] https://www.nijz.si/sl/srcno-zilne-bolezni

[2] https://www.who.int/news-room/

[3] https://www.who.int/healthinfo/

[4] https://apps.who.int/iris/bitstream/

Deli to stran