Krog zdravja že desetič v Ljubljani

7. oktobra je na Prešernovem trgu v Ljubljani že desetič potekal dogodek Krog zdravja, ki so ga organizirali študentje iz projekta Misli na srce, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije.

V projektu sodelujejo nadobudni študenti od prvega do šestega letnika medicine s skupnim ciljem ozaveščanja splošne, kot tudi specifičnih populacij (npr. gimnazijcev, starostnikov itd.) o srčno-žilnih boleznih in preventivnih ukrepih za njihovo preprečevanje. Srčno-žilne bolezni so namreč trenutno v Sloveniji in v svetu največji javnozdravstveni problem, saj terjajo največji delež smrti v populaciji. Dolgoročni cilj zmanjševanja obolevnosti Slovencev za to vrsto obolenj je zato glavno poslanstvo prostovoljnega študentskega projekta.

Člani projekta so na 10 stojnicah izvajali informativne meritve za mimoidoče. Udeleženci so dobili meritve krvnega sladkorja, holesterola, krvnega tlaka in izvedeli, v katero krvno skupino spadajo. Poleg tega so študentje medicine s pomočjo mladih zdravnikov izvajali svetovanje o zdravem načinu življenja in interpretacijo rezultatov meritev. Obiskovalci so se imeli priložnost izobraževati tudi o krvodajalstvu in darovanju organov.

V zadnjih letih pa so se poleg prej omenjenih meritev izvajale tudi meritve gleženjskega indeksa (za odkrivanje periferne arterijske bolezni ali bolezni žil). Pravočasno odkrivanje te tihe bolezni lahko reši življenje, prepreči amputacijo ali katero od drugih posledic, vsekakor pa pripomore k boljšemu življenjskemu slogu posameznika.

Na dogodku so sodelovali tudi drugi projekti Društva studentov medicine Slovenije, in sicer Virus (spolno zdravje) in Za življenje (prva pomoč).

Deli to stran