Izjemno odkritje za ljudi s sladkorno boleznijo

Dokaj enostaven, eno uro trajajoč poseg prinaša novo upanje za zdravljenje diabetesa tipa II, hkrati pa dokazuje, da ima črevesje mnogo večji vpliv na zdravje, kot mu ga je medicina doslej pripisovala.

Ker je diabetes tudi eden od glavnik dejavnikov tveganja za periferno arterijsko bolezen, je to čudovita novica in pomembno odkritje za vse v rizični skupini.

Izjemno-odkritje-za-bolnike-s-sladkorno-boleznijo

Nizozemski znanstveniki so minuli mesec predstavili spektakularno odkritje’, ki bi lahko pomenilo konec vbrizgavanja inzulina za bolnike z diabetesom tipa II. Odkrili so, da lahko z uničenjem sluznične membrane v tankem črevesu spodbudijo nastanek nove sluznične membrane, kar povzroči stabilizacijo nivoja krvnega sladkorja pri bolnikih, ki so doslej morali uporabljati inzulin.

Približno eno uro trajajoč postopek, ki so ga opravili na 50 pacientih, poteka tako, da skozi usta vstavijo cevko, ki ima na koncu nameščen balon, ter vse skupaj potisnejo do tankega črevesa. Balon nato napolnijo z vročo vodo, kar ‘požge’ sluznično membrano tankega črevesa. V dveh tednih se nato po naravni poti oblikuje nova membrana, ki privede do izboljšanja stanja sladkornega bolnika.

Zdravljenje diabetesa z visoko uspešnostjo

Pomembno je, da rezultat ni samo začasen. Tudi po enem letu od posega je bilo pri 90 odstotkih obravnavanih pacientov stanje krvnega sladkorja še vedno stabilno. Znanstveniki zato sklepajo, da pri pacientih z diabetesom tipa II obstaja povezava med absorpcijo hranil skozi sluznično membrano tankega črevesa in razvojem inzulinske rezistence.

Amsterdamski profesor gastroenterologije Jacques Bergman meni, da bi s takšnim posegom lahko pri pacientih z diabetesom tipa II odložili uporabo inzulina ali celo dosegli, da jim ga sploh ne bi bilo treba uporabljati. “To je obetavno,” je še dodal.

Za zdaj je sicer minilo še premalo časa za zaključke, ali takšen poseg predstavlja trajno rešitev ali pa bi ga morali v določenih intervalih ponavljati. A tudi če se izkaže slednje, bi vsaj v teoriji bilo mogoče poseg ponoviti, je pojasnil Bergman, ki ni mogel skriti zadovoljstva, da po posegu večina pacientov ni več potrebovala inzulina.

Treba bo še počakati

Za zdaj je videti, da je poseg najprimernejši za paciente, ki so na meji diabetesa tipa II ter za tiste, ki že jemljejo tablete in se jim obeta, da bodo kmalu morali preiti na injekcije inzulina.

Pomembno je sicer opozoriti, da gre komaj za prvo raziskavo ter odkritje, do katerega so pravzaprav prišli po naključju. Do morebitne splošne uporabe tega posega za zdravljenje diabetesa tipa II bo potrebnih še veliko raziskav in preizkusov.

Vir: Zdravo.si

Deli to stran