Holesterol in zamašene žile

Holesterol delimo na zdravega in škodljivega, pri čemer se o prvem skoraj ne govori. Zato ob omembi holesterola vsi takoj pomislimo na vrsto zdravstvenih težav, ki niso niti najmanj nedolžne.

Kaj je ateroskleroza?

Ena od nevarnih posledic povišanega holesterola v krvi je njegovo prehajanje iz krvi v stene arterij (žil odvodnic), kjer se kopiči, to pa povzroči, da se žilna svetlina zoži oziroma zamaši. Pojav imenujemo ateroskleroza, prve tovrstne spremembe pa se začnejo dogajati že v otroštvu. Nastanek ateroskleroze lahko močno pospešimo z nezdravim načinom življenja. 

Debelost, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, kajenje, premalo gibanja, nezdrava prehrana in stres so podlaga za hitro napredovanje aterosklerotičnih sprememb. Žile se v teoriji lahko zamašijo kjerkoli v telesu, vendar se težave najpogosteje pojavijo v koronarnih žilah srca (posledica je srčni infarkt), arterijah osrednjega živčnega sistema (možganska kap) in arterijah nog (gangrena oziroma odmrtje dela ali celo cele noge). Po statističnih podatkih je ateroskleroza posredno ali neposredno povezana s skoraj polovico vseh smrti v Sloveniji, zaradi možganske kapi in odmrtja nog pa je tudi med najpogostejšimi vzroki za invalidnost, še posebej pri starejših ljudeh.

Vinkova zgodba

Holesterol-in-zamašene-žile-image

Vinko se je črnemu scenariju na srečo izognil. V zadnjih letih je upošteval zdravnikova navodila in spremenil svojo prehrano, na seznam telesnih aktivnosti dodal hojo vsaj trikrat tedensko in redno meril krvni tlak. Čeprav se je stanje močno popravilo, ga je zdravnik junija napotil na operacijo zaradi ateroskleroze spodnjih okončin, operacijo (aortobifemoralni obvod, s katerim so premostili zoženo mesto na iliakalni arteriji s povezavo med aorto in obema femoralnima arterijama) pa so izvedli konec julija.

O članku:

Zgodba je resnična, le slika je simbolična in ime je zaradi varovanja osebnih podatkov izmišljeno. Originalni članek > https://www.adriatic-slovenica.si/nasveti/2017/holesterol-in-zamasene-zile

Deli to stran