Kako elektrokonverzija ponovno vzpostavi normalen srčni ritem?

Podobno kot elektronske naprave tudi srce za nemoteno delovanje potrebuje električni tok. Še več; da bije s pravilnim ritmom, potrebuje točno določeno zaporedje električnih impulzov, ki se nenehno prevajajo po steni srčne mišice in poskrbijo, da se preddvora skrčita sočasno pred prekatoma. Včasih pa se to natančno uravnavano zaporedje »podre« in pride do motenj srčnega ritma. A k sreči obstaja način, da se takšne napake popravi.

Elektrokonverzija ali sinhronizirana kardioverzija je poseg, pri katerem s pomočjo električnega šoka vzpostavimo fiziološki srčni ritem pri bolniku z aritmijo. Izvaja se z elektrodami, prek katerih spustimo električni tok, ki prekine motnjo srčnega ritma in ponovno vzpostavi sinusni ritem srca (1, 2).

Kako se elektrokonverzija razlikuje od defibrilacije?

Čeprav se sprva morda zdi, da je sta omenjena postopka enaka, to še zdaleč ne drži. Pri obeh za nastanek električnega šoka uporabljamo defibrilator, vendar pa je začetna energija pri elektrokonverziji nižja. Poleg tega je za elektrokonverzijo pomembno tudi sinhronizirano proženje električnega impulza, ki prepreči, da bi se naprava sprožila v ranljivi fazi srčnega ritma in s tem povzročila ventrikularno fibrilacijo (eno od malignih motenj srčnega ritma). Prav tako so drugačne okoliščine obeh posegov; defibrilacija je namreč urgentna in se jo izvaja pri srčnem zastoju, elektrokonverzija pa je večinoma načrtovana (3).

Kdo je kandidat za elektrokonverzijo?

Elektrokonverzija je izjemno koristna metoda zdravljenja ljudi z neučinkovitim bitjem srca – v praksi so to najpogosteje bolniki s prehitrim (tahikardija) ali nerednim (fibrilacija) srčnim ritmom, npr. atrijsko fibrilacijo in undulacijo (2).

Kaj storiti pred posegom?

Bolnik vsaj 12 ur pred posegom ne sme jesti ali piti, jemlje lahko le redno terapijo z majhno količino vode. Zdravnik pred posegom s transezofagealnim ultrazvokom srca izključi strdke v srcu. Če teh ni, lahko poseg varno opravi, sicer pa ga zakasni za nekaj tednov in bolniku predpiše zdravila proti strjevanju krvi (1).

Kako poteka sam postopek elektrokonverzije?

Pred posegom sebolniku na prsni koš položi želatinaste blazinice, ki zmanjšajo verjetnost opeklin in povečajo električno prevodnost. Nato mu vstavijo periferni venski kanal, prek katerega dobi kratkodelujoče anestetike (npr. propofol) in protibolečinska sredstva (npr. fentanil). Bolnik tako za nekaj minut zaspi in šoka med posegom ne čuti (4).

Električni šok pri posegu proizvede defibrilator, ki hkrati tudi spremlja srčni ritem bolnika in spodbudi njegovo srce, če frekvenca bitja po posegu postane prepočasna. Naprava se sproži šele, ko se sinhronizira s točno določeno točko srčnega ritma (val R na krivulji elektrokardiograma), kar preprečuje nastanek hujših motenj ritma (4).

Po posegu bolnik ostane na opazovanju še vsaj dve uri, a gre lahko še isti dan domov. Ker je pred elektrokonverzijo dobil posebna zdravila, sta lahko njegova zavest in sposobnost odločanja še nekaj ur moteni, zato ne sme voziti avtomobila. Po posegu mora bolnik nekaj tednov nadaljevati z jemanjem zdravil proti strjevanju krvi (4).

Rezultat elektrokonverzije

Pri večini bolnikov se kmalu po elektrokonverziji ponovno pojavi sinusni srčni ritem. Da pa se ta ohrani, mora vsak posameznik poskrbeti za svoje zdravje in preprečiti arterijsko hipertenzijo, ki bi lahko povzročila ponovne zagone aritmij. Bolniki se morajo zato izogibati prevelikemu vnosu kofeina in soli, poskrbeti za zadostno fizično aktivnost, prenehati s kajenjem in uživanjem alkohola, se zdravo prehranjevati ter vzdrževati normalno telesno težo (1).

Viri:

  1. Kurinčič J. Klinična pot za elektivno elektrokonvrzijo. [internet]. 2016. [citirano 2023 Dec 8]. Dosegljivo na: https://www.sb-brezice.si/upload/editor/file/file1e5d6cfb8a55821.pdf
  2. Slovensko združenje za urgentno medicino. Elektrokonverzija. [internet]. 2013. [citirano 2023 Dec 8]. Dosegljivo na: https://www.szum.si/elektrokonverzija
  3. Berkman M. Cardioversion vs. Defibrillation: Everything you need to know. [internet]. 2021. [citirano 2023 Dec 8]. Dosegljivo na: https://avive.life/blog/cardioversion-vs-defibrillation/
  4. Slovensko združenje za urgentno medicino. Sinhronizirana kardioverzija. [internet]. 2013. [citirano 2023 Dec 8]. Dosegljivo na: https://www.szum.si/sinhronizirana-kardioverzija.html

Deli to stran